Składniki
1/2 kg mąki
pszennej o temperaturze pokojowej
1 jajko
1 i 1/2
szklanki ciepłego mleka
4 łyżeczki
(2 opakowania po 7 g) suchych drożdży instant
1 łyżka
cukru
szczypta
soli
2 jabłka
Sposób
przygotowania:
Mąkę
przesiać do miski, dodać drożdże, cukier i sól; wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko i mąkę i wyrobić. Jeśli ciasto będzie za
rzadkie - dodać więcej mąki. Miskę
przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Najlepiej rozgrzać przez
minutę piekarnik, a następnie wyłączyć go, włożyć ciasto i zamknąć drzwiczki. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać jabłka i
delikatnie wymieszać. Na patelni, na średnim ogniu,
rozgrzać olej. Nakładać ciasto zmoczoną w
wodzie łyżką, formując placuszki o grubości ok. 0,5 cm. Racuchy mają się
usmażyć na złoto, ale trzeba uważać, bo mogą się szybko przypalić. Zdejmować na papierowe ręczniki, aby odciekły z
nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem z owocami
lub dżemem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz