Na zajęciach klasa IIIe gimnazjum przygotowała naleśniki z różnym nadzieniem. Warto wiedzieć, że dobry przepis na naleśniki to dobrze odmierzone proporcje. Jeśli dajemy 2 szklanki mąki to trzeba dać również 2 szklanki płynów- 1 szklanka mleka i 1 szklanka wody. Do tego koniecznie 2 całe jajka. Do ciasta dodano jeszcze 1 białko. Żółtko z tego jajka dodałyśmy do sera. Pamiętajcie, żeby jajka były wyparzone. To znaczy na kilka sekund zanurzone we wrzącej wodzie. Do ciasta można dodać szczyptę soli i parę kropelek oliwy.
Nasze naleśniki były podawane z białym serem i wtedy zwijałyśmy je w ruloniki.
Te smarowane domowymi powidłami ze śliwek albo domowym dżemem z truskawek złożone były w trójkąty i dodatkowo ozdobione puszystą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz