Niektóre dziewczęta miały bardzo ważne zadanie – właściwe nakrywanie stołu. Smacznego!wtorek, 19 listopada 2013
Co to znaczy panierować?
Na kolejnych zajęciach z cyklu Akademia Młodego Kucharza dziewczęta
z IIIe przygotowały II danie- ziemniaczki z kotletem schabowym, mizerią i
surówką z marchewki i jabłuszka. Na deser budyń śmietankowy z domowymi
konfiturami. Schab wieprzowy jest to delikatne mięso wieprzowe zawierające
białko niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Można przygotowywać
je na wiele sposobów. My robiłyśmy kotlety schabowe w panierce. Niektóre robiły
to po raz pierwszy. Najpierw trzeba rozbić tłuczkiem opłukany plaster mięsa, potem
doprawić do smaku solą oraz pieprzem i już panierować. Panierować to znaczy otaczać
mięso najpierw w mące, potem jajku, na koniec w bułce tartej. Żeby wygodniej rozbijać
mięso można włożyć je do woreczka foliowego i dopiero używać tłuczka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz