wtorek, 19 listopada 2013

Co to znaczy panierować?

Na kolejnych zajęciach z cyklu Akademia Młodego Kucharza dziewczęta z IIIe przygotowały II danie- ziemniaczki z kotletem schabowym, mizerią i surówką z marchewki i jabłuszka. Na deser budyń śmietankowy z domowymi konfiturami. Schab wieprzowy jest to delikatne mięso wieprzowe zawierające białko niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Można przygotowywać je na wiele sposobów. My robiłyśmy kotlety schabowe w panierce. Niektóre robiły to po raz pierwszy. Najpierw  trzeba rozbić tłuczkiem opłukany plaster mięsa, potem doprawić do smaku solą oraz pieprzem i już panierować. Panierować to znaczy otaczać mięso najpierw w mące, potem jajku, na koniec w bułce tartej. Żeby wygodniej rozbijać mięso można włożyć je do woreczka foliowego i dopiero używać tłuczka.






 Niektóre dziewczęta miały bardzo ważne zadanie – właściwe nakrywanie stołu.  Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz