Barszcz biały
nadaje się zarówno na codzienny posiłek, jak i na wytworny obiad. Ta typowo
polska zupa ma tyle walorów smakowych, że może zadowolić nawet najwybredniejszego
smakosza. Zupę podajemy bardzo gorącą, bez dodatków lub z dodatkami. Chłopcy z IIIc powiedzieli, że w
ugotowanym przez nich barszczu było
bardzo dużo kiełbasy, dlatego najodpowiedniejszym dodatkiem
będzie dobry, mocno wypieczony, z chrupiącą skórką chleb. Nasz szkolny obiad
był bardzo smaczny, zdrowy i sycący.
Barszcz
biały - sposób przygotowania:
Składniki
1000 g kiełbasy
zakwas z mąki żytniej
4 małe cebule
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 łyżka chrzanu
3 - 4 ząbki czosnku
1/2 marchewki
1/4 pora
1 opakowanie (330 ml) śmietany 18%
majeranek
sól
pieprz
jajka ugotowane na twardo
Kiełbasę ponakłuwaj, przełóż do garnka, zalej 4 litrami
wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, por i marchewkę. Gotuj
na niewielkim ogniu ok. 45 minut. Część kiełbasy pokrój w kostkę i usmaż razem
z cebulą. Wywar odcedź i przelej do garnka. Marchewkę zetrzyj na tarce lub
drobno pokrój. Wywar zagotuj, wlej zakwas, dodaj chrzan, marchew i kiełbasę
usmażoną z cebulą. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i
zabiel śmietaną, rozprowadzoną kilkoma łyżkami gorącej zupy. Podawaj z
połówkami jajek ugotowanych na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz