środa, 11 grudnia 2013

Wigilijne smaki....

Dziewczęta z klasy IIIe miały tym razem bardzo dużo pracy. Święta tuż, tuż ... Dlatego w szkolnej kuchni prawie wigilijne smaki i zapachy. Ryba smażona z surówką z kiszonej kapusty, a na deser pyszny sernik z brzoskwiniami.

Z panierowaniem ryby nie było już problemu. Przy pracy Jola i Klaudia.


Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki, jabłka i cebuli już gotowa. Jeszcze wymieszać. Jako dodatek do ryby będą ziemniaki. Jola, Ola i Ania obierają ziemniaki.


 Sernik też już prawie gotowy. Ania zrobiła ciasto, a Klaudia masę serową. Brzoskwinie osączone, trzeba tylko pokroić. Przy pracy dwie Anie.
Sernik już w piekarniku. Pieczemy przez jedną godzinę w temperaturze 180 stopni.


Ania nakrywa stół. Dodaje elementy świąteczne serwetki z motywami bożonarodzeniowymi, mała choinka.
Przy stole Klaudia, Jola, Ania, Ola.
Za chwilę zjemy smakowity posiłek samodzielnie przygotowany.
Ryba pachnie....


Potem zmywanie, wycieranie i ustawianie naczyń.
Ania z panią Elą wyjmują sernik. Znowu  świąteczne zapachy...
A tak wygląda nasz sernik. Pyszny!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz