czwartek, 5 grudnia 2013

Co słychać w klasie IIIc?

Tym razem na zajęciach chłopcy przygotowali:
 
Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną, surówką z marchwi i selera.
 
 


GULASZ

1 kg mięsa od szynki wieprzowej lub chudej łopatki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki(wersja na ostro ½ łyżeczki papryki ostrej)
1 łyżka vegety
1 łyżeczka majeranku
1 listek laurowy
½ łyżeczki pieprzu
 papryka,
2 ogórki kiszone
1 łyżeczka oleju
1 łyżka mąki


Sposób przygotowania:

Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę (wielkość dowolna wg uznania). Cebulę pokroić, zeszklić na patelni, przełożyć na talerzyk.
Na tej samej patelni, obsmażyć mięsko na złoty kolor, dodać cebulę, pokrojoną paprykę i wszystko zalać wodą (wody ma być tyle, żeby przykryć mięso) dusić około15 min na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie dodać vegetę, listek, pieprz, paprykę, przeciśnięty czosnek, majeranek.

 Dusić aż mięsko będzie miękkie (ale, żeby się nie rozpadało).

Na 10 min przed końcem dodać ogórki pokrojone w kostkę.

Na końcu dodać łyżkę mąki, rozrobioną z odrobiną wody i zaprawić sosik gotując jeszcze około 5 min. Podawać z kaszą i surówką.
Smacznego.
 

 
 

 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz