Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną, surówką z marchwi
i selera.
GULASZ
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki(wersja na ostro ½ łyżeczki
papryki ostrej)
1 łyżka vegety
1 łyżeczka majeranku
1 listek laurowy
½ łyżeczki pieprzu
papryka,
2 ogórki kiszone
1 łyżeczka oleju
1 łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę
(wielkość dowolna wg uznania). Cebulę pokroić, zeszklić na patelni, przełożyć
na talerzyk.
Na tej samej patelni, obsmażyć mięsko na złoty kolor, dodać
cebulę, pokrojoną paprykę i wszystko zalać wodą (wody ma być tyle, żeby
przykryć mięso) dusić około15 min na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie
dodać vegetę, listek, pieprz, paprykę, przeciśnięty czosnek, majeranek.
Dusić aż mięsko będzie
miękkie (ale, żeby się nie rozpadało).
Na 10 min przed końcem dodać ogórki pokrojone w kostkę.
Na końcu dodać łyżkę mąki, rozrobioną z odrobiną wody i
zaprawić sosik gotując jeszcze około 5 min. Podawać z kaszą i surówką.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz