poniedziałek, 17 marca 2014

Sposób na parówki

Przepis zaczerpnęliśmy stąd:
http://mojeconieco.com/buleczki-caterpillar-gasieniczki/

 Składniki

  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka. suszonych drożdży bądź 18 g świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g oleju roślinnego
  • 300 g mąki
  • ok 8 parówek bądź cienkich i krótkich kiełbasek
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka albo śmietany do posmarowania bułeczek

1. Zrobić zaczyn: w 100 ml ciepłego mleka rozpuścić drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Odstawić na ok 20 minut w ciepłe miejsce. (My nie mieliśmy na to czasu.)
2. Dodać mąkę, sól, resztę  mleka, cukier i zaczyn. Wyrobić. Dodać olej i wyrobić. Odłożyć ciasto w ciepłe miejsce na ok 40 minut aż podwoi swoją objętość. Też nie mieliśmy na to czasu :(
3. Ciasto podzielić na 8 niewielkich kulek. Każdą kulkę rozwałkować i położyć parówkę.

Zalepić brzegi, szczelnie przyciskając parówkę do ciasta.

4. Rozciąć w poprzek na 8 części, tylko w miejscu parówki - zlepione ciasto zostawić nierozcięte . Potem zacząć rozkładanie. Dolny kawałeczek kładziemy na lewo , następny — na prawo. 


5. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. położyć na nią bułeczki i na 15 minut odstawić w ciepłe miejsce. Nie mieliśmy na to czasu. Posmarować wierzch jajkiem zmieszanym z mlekiem. Wypiekać 20 minut albo do złocistego koloru.

 Polane katchupem są wyśmienite. Następnym razem zrobimy z gąsieniczki posypane startym żółtym serem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz