czwartek, 14 listopada 2013

Polskie racuszki z jabłkami

Chłopcy z klasy IIIc tym razem w ramach projektu gimnazjalnego Akademia Młodego Kucharza przygotowali wspaniałe racuszki z jabłkami.
 
Składniki

1/2 kg mąki pszennej o temperaturze pokojowej

1 jajko

1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka

4 łyżeczki (2 opakowania po 7 g) suchych drożdży instant

1 łyżka cukru

szczypta soli

2 jabłka

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier i sól; wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko i mąkę i wyrobić. Jeśli ciasto będzie za rzadkie - dodać więcej mąki. Miskę przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Najlepiej rozgrzać przez minutę piekarnik, a następnie wyłączyć go, włożyć ciasto i zamknąć drzwiczki. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać jabłka i delikatnie wymieszać. Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzać olej. Nakładać ciasto zmoczoną w wodzie łyżką, formując placuszki o grubości ok. 0,5 cm. Racuchy mają się usmażyć na złoto, ale trzeba uważać, bo mogą się szybko przypalić. Zdejmować na papierowe ręczniki, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem z owocami lub dżemem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz