piątek, 25 października 2013

Pyszny „leśny” krupniczek

Z cyklu Akademia Młodego Kucharza polecamy pyszny leśny krupniczek przygotowany również na zajęciach z gospodarstwa domowego przez uczniów klasy IIIc gimnazjum.


Składniki:

4 udka z kurczaka (bez pałek)

1 szklanka drobnej kaszy jęczmiennej

4 średnie ziemniaki

kilka suszonych podgrzybków lub borowików

1 cebula, marchewka, pietruszka

½ selera, por (biała część)

Sól, pieprz, zioła do smaku

1 łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Umyte mięso włożyć do 4l zimnej wody. Zagotować i odszumować. Wyjąć mięso i pokroić w paski. Do wywaru wsypać kaszę i warzywa starte na tarce, por pokrojony w krążki i pokruszone grzyby. Gotować ok.10min. Dodać mięso i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zeszkloną cebulę. Doprawić solą i pieprzem oraz ziołami. Podawać z grzankami z bułki paryskiej.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz