niedziela, 15 września 2013

Ciasto tęcza

Za oknami już jesiennie więc my postanowiliśmy oś pokolorować.
Wybór padł na ciasto. Oto nasze ciasto przygotowane na zajęciach gospodarstwa domowego.



Składniki na 1 biszkopt:
- 2 jajka
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobinę barwnika spożywczego

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku. Dosypujemy cukier waniliowy. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Na koniec dodajemy odrobinę barwnika. Do każdego ciasta inny kolor. Całość przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180-200 stopni.
My piekliśmy po dwa ciasta naraz, bo więcej nie mieściło się w piekarniku.
Każde ciasto przekładamy kremem. Górę dekorujemy wg własnego pomysłu. Masę przygotowaliśmy z gotowych mas, do kupienia w sklepie.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz