http://mojeconieco.com/buleczki-caterpillar-gasieniczki/ |
Składniki
- 200 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka. suszonych drożdży bądź 18 g świeżych
- 1 łyżeczka soli
- 20 g oleju roślinnego
- 300 g mąki
- ok 8 parówek bądź cienkich i krótkich kiełbasek
- 1 jajko + 1 łyżka mleka albo śmietany do posmarowania bułeczek
1. Zrobić zaczyn: w 100 ml ciepłego mleka rozpuścić drożdże, 1 łyżkę cukru
oraz 1 łyżkę mąki. Odstawić na ok 20 minut w ciepłe miejsce. (My nie mieliśmy na
to czasu.)
2. Dodać mąkę, sól, resztę mleka, cukier
i zaczyn. Wyrobić. Dodać olej i wyrobić. Odłożyć ciasto w ciepłe miejsce na ok
40 minut aż podwoi swoją objętość. Też nie mieliśmy na to czasu :(
3. Ciasto podzielić na 8 niewielkich kulek. Każdą kulkę rozwałkować i
położyć parówkę.
Zalepić brzegi, szczelnie przyciskając parówkę do ciasta.
4. Rozciąć w poprzek na 8 części, tylko w miejscu parówki - zlepione ciasto
zostawić nierozcięte . Potem zacząć rozkładanie. Dolny kawałeczek kładziemy na
lewo , następny — na prawo.
5. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
położyć na nią bułeczki i na 15 minut odstawić w ciepłe miejsce. Nie mieliśmy
na to czasu. Posmarować wierzch jajkiem zmieszanym z mlekiem. Wypiekać 20 minut
albo do złocistego koloru.
Polane katchupem są wyśmienite. Następnym razem zrobimy z gąsieniczki posypane startym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz