Uczniowie klasy IIIa
w czasie lekcji matematyki opracowali kosztorysy kilku potraw. Każdy uczeń
przyniósł na lekcję przepis na swoją ulubioną potrawę, a także spis cen
detalicznych produktów potrzebnych do jej wykonania. Wspólnie dokonaliśmy
ustalenia ilości produktów, które należy użyć
do ugotowania lub
upieczenia każdego dania i na tej podstawie obliczyliśmy koszt przygotowania
konkretnej potrawy. I tak:
- Wojtek Podstolski
– Jeżyki z pasztetu – koszt 13 zł
- Adrian Sztąberek
- Naleśniki z sosem czekoladowym –
koszt 6,42 zł
- Jarosław Gutkowski
– Kurczak w kalarepkach – koszt 23,66 zł
- Arkadiusz
Gutkowski – Torcik z owocami – koszt 12,93 zł
- Piotr Król –
Pierogi z mięsem i kapustą – koszt 30,70 zł
- Damian Wiśniewski
– Pizza sycylijska – koszt 12,50 zł
Opracowaliśmy także
menu na przyjęcie urodzinowe dla ośmiu osób i dokonaliśmy kalkulacji takiej imprezy.
Całkowity koszt wyniósł 150,30 zł.
Na lekcjach wychowawczych wspólnie z klasą IIIb obejrzeliśmy film szkoleniowy "Savoir-vivre w róznych sytuacjach", a także czytaliśmy i omawialismy fragmenty poradnika pt. "Nastolatki zapraszaja gości.
Klasa 3bg na lekcjach wychowawczych poznała zasady właściwego zachowania się przy stole oraz zasady savoir-vivre związane z zapraszaniem gości i uczestniczeniem w przyjęciach. Podczas spotkania wigilijnego przygotowywała nakrycie stołu. Uczniowie uczestniczyli w wycieczce do szkoły gastronomicznej w celu obserwacji pracy profesjonalnej kuchni.
Uczniowie klas 2ag, 3ag, 3bg na lekcjach języka polskiego zapoznani zostali z pojęciem przepisu, cechami dobrego przepisu oraz schematem według którego powinien być ułożony. Samodzielne przygotowali przepis na ulubioną potrawę. Uczniowie klas III przygotowali ponadto zestaw przepisów wigilijnych i bożonarodzeniowych. Przepisy uczniów poszczególnych klas zaprezentowane były na forum klasy.
20 grudnia klasa IIIa i IIIb
zorganizowały wspólną wigilię klasową. Stół nakryliśmy pięknym świątecznym
obrusem, zapaliliśmy świece, ułożyliśmy dekoracje, a także produkty żywnościowe
przyniesione przez poszczególnych uczniów. Z uwagi na warunki potrawy zostały
ograniczone do słodyczy, soków oraz owoców. Wojtek Podstolski wraz ze swoją
mamą upiekł wspaniałe pierniczki w kształcie choinek, gwiazdek, bombek itp.,
które zostały ozdobione kolorowymi napisami – imionami wszystkich uczestników
przyjęcia.
Z głośników popłynęły słowa
kolęd, a my połamaliśmy się opłatkiem i złożyliśmy sobie życzenia
świąteczne. Mimo, że brakowało typowych dań wigilijnych, panował świąteczny
nastrój. Każdy uczeń opowiadał, jakie potrawy znajdują się w czasie wigilii w
jego domu oraz w jaki sposób spędza święta jego rodzina. Było miło, serdecznie
i świątecznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz