wtorek, 14 stycznia 2014

Podczas projektu....


Uczniowie klasy IIIa w czasie lekcji matematyki opracowali kosztorysy kilku potraw. Każdy uczeń przyniósł na lekcję przepis na swoją ulubioną potrawę, a także spis cen detalicznych produktów potrzebnych do jej wykonania. Wspólnie dokonaliśmy ustalenia ilości produktów, które należy użyć
do ugotowania lub upieczenia każdego dania i na tej podstawie obliczyliśmy koszt przygotowania konkretnej potrawy. I tak:

- Wojtek Podstolski – Jeżyki z pasztetu – koszt 13 zł

- Adrian Sztąberek -   Naleśniki z sosem czekoladowym – koszt 6,42 zł

- Jarosław Gutkowski – Kurczak w kalarepkach – koszt 23,66 zł

- Arkadiusz Gutkowski – Torcik z owocami – koszt 12,93 zł

- Piotr Król – Pierogi z mięsem i kapustą – koszt 30,70 zł

- Damian Wiśniewski – Pizza sycylijska – koszt 12,50 zł

Opracowaliśmy także menu na przyjęcie urodzinowe dla ośmiu osób i dokonaliśmy kalkulacji takiej imprezy. Całkowity koszt wyniósł 150,30 zł.
 
 
 
 

Na lekcjach wychowawczych wspólnie z klasą IIIb obejrzeliśmy film szkoleniowy "Savoir-vivre w róznych sytuacjach", a także czytaliśmy i omawialismy fragmenty poradnika pt.  "Nastolatki zapraszaja gości.
Klasa 3bg na lekcjach wychowawczych poznała zasady właściwego zachowania się przy stole oraz zasady savoir-vivre związane z zapraszaniem gości i uczestniczeniem w przyjęciach. Podczas spotkania wigilijnego przygotowywała nakrycie stołu. Uczniowie uczestniczyli w wycieczce do szkoły gastronomicznej w celu obserwacji pracy profesjonalnej kuchni.
 




Uczniowie klas 2ag, 3ag, 3bg na lekcjach języka polskiego zapoznani zostali z pojęciem przepisu, cechami dobrego przepisu oraz schematem według którego powinien być ułożony. Samodzielne przygotowali przepis na ulubioną potrawę. Uczniowie klas III przygotowali ponadto zestaw przepisów wigilijnych i bożonarodzeniowych. Przepisy uczniów poszczególnych klas zaprezentowane były na forum klasy.






20 grudnia klasa IIIa i IIIb zorganizowały wspólną wigilię klasową. Stół nakryliśmy pięknym świątecznym obrusem, zapaliliśmy świece, ułożyliśmy dekoracje, a także produkty żywnościowe przyniesione przez poszczególnych uczniów. Z uwagi na warunki potrawy zostały ograniczone do słodyczy, soków oraz owoców. Wojtek Podstolski wraz ze swoją mamą upiekł wspaniałe pierniczki w kształcie choinek, gwiazdek, bombek itp., które zostały ozdobione kolorowymi napisami – imionami wszystkich uczestników przyjęcia.
Z głośników popłynęły słowa kolęd, a my połamaliśmy się opłatkiem i złożyliśmy sobie życzenia świąteczne. Mimo, że brakowało typowych dań wigilijnych, panował świąteczny nastrój. Każdy uczeń opowiadał, jakie potrawy znajdują się w czasie wigilii w jego domu oraz w jaki sposób spędza święta jego rodzina. Było miło, serdecznie i świątecznie.







 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz